Глодоська сільська рада
Кіровоградська область, Новоукраїнський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

ВІДБУЛИСЯ ЗМІНИ В ПЕНСІЙНОМУ ЗАБЕЗПЕЧЕННІ ОСІБ З ІНВАЛІДНІСТЮ

Дата: 25.01.2023 09:25
Кількість переглядів: 139

Фото без опису

Загальновідомо, що необхідним документом для подовження пенсії по інвалідності є витяг з акта огляду медико-соціальної експертизи (МСЕК).

Карантин

Проте з 2019 року, періоду оголошення карантину, було визначено, що у разі пропуску в період здійснення заходів щодо запобігання виникненню та поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), передбачених карантином, встановленим Кабінетом Міністрів України, строку повторного огляду медико-соціальної експертизи особою з інвалідністю виплата пенсії по інвалідності не зупиняється до закінчення терміну дії зазначених заходів з подальшим проведенням перерахунку розміру виплаченої пенсії на підставі заяви та результатів переогляду особи з інвалідністю (пункт 14-6 розділу XV “Прикінцеві положення” Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” (далі – Закон).

З 01.01.2023 дію карантину на території України подовжено – до 30.04.2023. Тож виплати пенсії по інвалідності не припиняться до 30.04.23, навіть якщо особа з інвалідністю не мала змоги пройти медико-соціальної експертизу та надати оновлений витяг з акта огляду МСЕК.

Воєнний стан

Певні зміни в пенсійному забезпеченні осіб з інвалідністю відбулися і через введення воєнного стану в Україні.

Для осіб, яким призначено пенсію по інвалідності або пенсію у зв’язку з втратою годувальника, і які наразі призвані на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період або прийняті на військову службу за контрактом у період воєнного стану,  виплата пенсії продовжується до припинення або скасування воєнного стану, надзвичайного стану в Україні та протягом шести місяців після його припинення або скасування, а також не менш як на весь строк їх військової служби.

(06.11.2022 набув чинності Закон України від 18.10.2022 № 2682-IX “Про внесення змін до деяких законів України щодо захисту соціальних, трудових та інших прав фізичних осіб, у тому числі під час воєнного стану, та спрощення обліку робочих місць для осіб з інвалідністю”, яким, зокрема, пункт 14-6 розділу XV “Прикінцеві положення” Закону доповнено підпунктом 14-6.1).

Відповідно до Указу Президента України від 24 лютого 2022 року № 2102-IX “Про введення воєнного стану в Україні” (зі змінами) строк дії воєнного стану в Україні продовжено до 19 лютого 2023 року.

Чому все ж таки варто проходити огляд МСЕК?

Якщо при повторному огляді особі з інвалідністю встановлено іншу групу (підгрупу) інвалідності, розмір пенсії, продовженої відповідно до цього пункту, переглядається з місяця, наступного за місяцем надходження висновку медико-соціальної експертизи до територіального органу Пенсійного фонду.

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь