Глодоська сільська рада
Кіровоградська область, Новоукраїнський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Пенсія в разі втрати годувальника-військовослужбовця.

Дата: 03.08.2022 13:16
Кількість переглядів: 2088

Пенсія в разі втрати годувальника-військовослужбовця.

 

 

 

 

Верховною Радою України змінено умови призначення пенсії в разі втрати годувальника. Зміни, які відбулись в ЗУ «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» стосуються осіб, які мають право на даний вид пенсії, та розмірів пенсійного забезпечення.

Так, з урахуванням змін з 02.04.2022 року, право на пенсію по втраті годувальника за померлого військовослужбовця мають батьки та дружина (чоловік), якщо вони досягли 60 років незалежно від наявності у них страхового стажу, або є особами з інвалідністю.

Розмір такої пенсійної виплати встановлюється на рівні 30% заробітної плати померлого годувальника.

У разі, якщо військовослужбовець загинув при виконанні службових обов’язків (захисті Батьківщини), право на пенсію по втраті годувальника мають батьки та дружина (чоловік) не раніше, ніж за 5 років до досягнення віку, який дає право на призначення пенсії за віком, встановленого ч. 1 ст. 26 Закону №1058, тобто в 55 років, незалежно від тривалості страхового стажу.

Окрім того, дана категорія утриманців має право на призначення пенсії в разі втрати годувальника, якщо вони мають право на:

пенсію незалежно від віку відповідно до ч. 3 ст. 114 Закону №1058 (шахтарські пенсії);

дострокову пенсію за віком: при досягненні 55 років (чоловіки), 50 років (жінки) за умови наявності стажу 25 та 20 років відповідно;

пенсію за віком на пільгових умовах;

пенсію зі зменшенням пенсійного віку відповідно до закону, або є особами з інвалідністю.

Розміри пенсій за військовослужбовців, які загинули при виконанні військової служби встановлюється:

батькам (одному з батьків), дружині (чоловікові) 70% заробітної плати загиблого годувальника, незалежно від наявності інших непрацездатних членів сім'ї;

іншому непрацездатному члену сім’ї (дитині) – у розмірі 70% заробітної плати загиблого годувальника, двом та більше непрацездатним членам сім’ї (дітям) – по 50% заробітної плати.

Незалежно від причини смерті годувальника, мінімальний (2 прожиткові мінімуми для непрацездатних осіб) та максимальний (10 прожиткових мінімумів для непрацездатних осіб) розміри пенсії в разі втрати годувальника застосовуються до кожного непрацездатного члена сім’ї окремо.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь