Глодоська сільська рада
Кіровоградська область, Новоукраїнський район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Чи мають громадяни право на достроковий вихід на пенсію?

Дата: 11.05.2022 09:01
Кількість переглядів: 150

Статтею 49 Закону України від 05.07.2012 № 5067-VI “Про зайнятість населення” (у першій редакції) була передбачена можливість дострокового виходу на пенсію для окремої категорії безробітних. Законом України від 28.12.2014 № 76-VIII (набрав чинності з 01.01.2015) були внесені зміни до низки законодавчих актів, у тому числі і вказаного Закону. Серед іншого, було виключено і статтю 49.

Законом України 15.02.2022 № 2040-IX “Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення пенсійного законодавства” (набрав чинності 30.04.2022, з повним текстом Закону є можливість ознайомитись на вебсайті Верховної Ради України) у розділі VIII  Закону України “Про зайнятість населення” включено статтю 49 “Особлива гарантія для окремих категорій безробітних, які втратили роботу у зв’язку із змінами в організації виробництва та праці”.

Це право гарантується особам, трудовий договір з якими розірвано з ініціативи власника або уповноваженого ним органу у зв’язку із змінами в організації виробництва та праці, у тому числі з ліквідацією, реорганізацією, банкрутством, перепрофілюванням підприємства, установи, організації, скороченням чисельності або штату працівників, яким на день звільнення залишилося не більше ніж півтора року до досягнення пенсійного віку, встановленого статтею 26 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», за умови їх реєстрації у державній службі зайнятості та відсутності підходящої для них роботи.

Прикінцевими положеннями Закону України 15.02.2022 № 2040-IX визначено шестимісячний строк Кабінету Міністрів України для приведення ним та міністерствами, іншими центральними органами виконавчої влади нормативно-правових актів у відповідність із цим Законом.

Детальніше за посиланням: https://cutt.ly/2GVyU6q


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь