Глодоська сільська рада
Кіровоградська область, Новоукраїнський район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Гід з коректного спілкування «Довідник безбар’єрності» доповнено

Дата: 19.04.2022 16:16
Кількість переглядів: 135

Фото без опису

«У воєнний час» – розділ, що з’явився в електронному «Довіднику безбар’єрності»

Торік з’явився електронний посібник «Довідник безбар’єрності», який покликаний зафіксувати нові норми безбар’єрної мови та стати гідом з коректного спілкування. Цей посібник доступно розкриває, що таке бар’єри, стереотипи, інклюзія, залучення, недискримінація, толерантність, прийняття, доступність, гендерна рівність, правила коректної мови. 

Цьогоріч, у зв’язку із запровадженням в Україні воєнного стану, цей довідник доповнено новим розділом під назвою «У воєнний час».

Розділ структурований та поділений на підрозділи «Діти і батьки з дітьми», «Люди з інвалідністю» та «Люди старшого віку». Кожна із вказаних підрубрик пропонує обрати тематику, яка цікавить ту чи іншу категорію маломобільних груп населення. «Довідник» відповідатиме на болючі питання найуразливіших верств населення – сімей з дітьми, людей старшого віку та їхніх близьких, людей з інвалідністю та інших маломобільних груп населення. 

Так, наприклад,  у підрубриці «Діти і батьки з дітьми» можна отримати відповіді на запитання, Як допомогти дитині у тривожній ситуації, Як подбати про дитину в укритті, Як допомогти дитині адаптуватися в тимчасовому житлі тощо.

Нагадаємо, що «Довідник безбар’єрності» – це проєкт з відкритим кодом, створений за ініціативи першої леді України Олени Зеленської у співпраці з громадськими організаціями, правозахисниками, психологами, батьками, що виховують дітей з інвалідністю, українськими та міжнародними експертами.

Довідник має ще чотири розділи: «Складові безбар’єрності»,
«Правила мови», «Словник» та «Безбар’єрний календар»
.

У розділі «Складові безбар’єрності» простою та доступною мовою розкривається поняття безбар’єрності. Що таке, власне, бар’єри, інклюзія, залучення, недискримінація, прийняття, доступність тощо.

У розділі «Правила мови» сформульовані та пояснені загальні підходи до безбар’єрного спілкування. Наприклад, ставити себе на місце людини, утримуватися від узагальнень та категоричності, уникати маскувальних слів.

З розділу «Словник» можна дізнатися, чи коректно вживати ті чи інші слова стосовно різних людей. Наприклад, не вживаємо «інвалід», правильно – «людина з інвалідністю», не «сонячна людина», а «людина із синдромом Дауна», не «люди поважного віку», а «люди старшого віку».

У розділі «Безбар’єрний календар» зібрані важливі дати, визначні та пам’ятні дні з поясненням, як їх відзначати та коли привітання є недоречними.

На головній сторінці можна пройти тест, щоб перевірити власну толерантність та коректність. 

«Довідник безбар’єрності» доступний за посиланням – bf.in.ua Задля прискорення пошуку необхідних публікацій на вебресурсі є можливість скористатися пошуковою системою.

 

#bezbariernist #безбарєрність #barrierfree


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь