Глодоська сільська рада
Кіровоградська область, Новоукраїнський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

ЩО ПОТРІБНО ЗНАТИ ПРО БРУЦЕЛЬОЗ?

Дата: 12.01.2022 11:51
Кількість переглядів: 217

Фото без опису

Бруцельоз- це зооантропонозне захворювання (спільне для людини та тварин), що характеризується ураженням опорно-рухового апарату, нервової, статевої та інших системи. Бруцели стійкі у зовнішньому середовищі. У воді вони зберігаються понад 2 місяці, в молоці – 40 днів, у бринзі – 2 місяці, в сирому м’ясі – 3 місяці, в засоленому – до 30 днів, у вовні – до 4 місяців. Бруцели гинуть при нагріванні і підвпливом багатьох дезинфікуючих речовин. Від хворої людини до здорової бруцели не передаються. Резервуаром і джерелом інфекції є домашні тварини (вівці, кози, корови, свині, рідше собаки).

Зараження людини від хворих тварин відбувається контактним, харчовим і повітряним шляхами. Особливо часто – при попаданні на шкіру навколоплідної рідини (допомога при отеленнях, при догляді за новонародженими телятами, ягнятами). Зараження може наступити і при контакті з м’ясом інфікованих тварин, з гноєм. Бруцели проникають через найменші пошкодження шкіри. Харчове зараження часто відбувається через сире молоко, а також при вживанні молочних  продуктів (бринза, сир, масло). Зараження повітряним шляхом може настати при попаданні в дихальні шляхи пилу, що містить бруцели (у місцях випасу і в загонах для утримання овець), а також в лабораторіях при порушенні техніки безпеки. Частіше хворіють особи працездатного віку (18 ~ 50 років). У більшості випадків це професійні захворювання.

Гострий бруцельоз. Хвороба може починатися ознобом з гострого або поступового підвищення температури, є невелика слабкість, розбитість, зниження працездатності, біль у великих суглобах, в різних м’язах і попереку. Хронічні форми характеризуються синдромом загальної інтоксикації (слабкість, головний біль, тривала невисока температура, підвищена дратівливість, поганий сон, порушення апетиту, зниження працездатності). На цьому тлі виявляються ураження суглобів, нервової і статевої систем. Можуть бути й інші недуги (пневмонії, міокардити, ураження очей тощо), але вони спостерігаються рідше.

Профілактика полягає перш, за все, у ліквідації інфекції серед сільськогосподарських тварин і знезараженні навколишнього середовища. У місцевості, де серед худоби зустрічається захворювання на бруцельоз, великого значення набуває знезараження продуктів та сировини тваринного походження. Молоко корів і кіз можна споживати тільки після кип’ятіння. Основою профілактики повинен бути комплекс санітарно-ветеринарних заходів. При роботі із хворими тваринами потрібно використовувати захисний одяг і дезинфікуючі препарати. Значну роль у профілактиці поширення бруцельозу серед тварин має вакцинація спеціальними вакцинами.

Будьте обачними!

З повагою Новоукраїнський відділ Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області!

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь