A A A K K K
для людей з обмеженими можливостями
Глодоська громада
Кіровоградська область, Новоукраїнський район

НЕБЕЗПЕКА «ТИХОГО ПОЛЮВАННЯ»          (ПРОФІЛАКТИКА ОТРУЄНЬ ДИКОРОСЛИМИ ГРИБАМИ)

Дата: 14.09.2021 13:49
Кількість переглядів: 31

                                           НЕБЕЗПЕКА «ТИХОГО ПОЛЮВАННЯ»

         (ПРОФІЛАКТИКА ОТРУЄНЬ ДИКОРОСЛИМИ ГРИБАМИ)

 

 

 

Тихим полюванням або ще полюванням без пострілів називається збирання грибів, під час якого людина відпочиває тілом і душею. Але й воно може бути небезпечним: збираючи маслюки, лисички та опеньки, люди наражаються на небезпеку, ризикуючи вкинути до кошика грибамутанта чи просто отруйного. Кожного року в Україні реєструються випадки отруєння грибами. Серед них - діти. Люди свідомо ризикують і власним життям, і життям своїх близьких, пригощаючи їх грибними стравами. Отож перед збиранням грибів не завадить хоча б теоретично ознайомитися з їх видами, навчитись відрізняти справжні від несправжніх, визначати отруйні. А ще - перші походи в ліс треба здійснювати в супроводі досвідчених грибників, хоча й вони не застраховані від помилок. Але їхня присутність зводить до мінімуму ризик потрапити в халепу.

Збирання грибів є справжнім мистецтвом, бо відрізнити їстівні від отруйних можна лише в цілому комплексі їх зовнішніх ознак, найпопулярніших серед того чи іншого виду. Зазвичай люди збирають гриби де заманеться: вздовж залізничних колій, автомагістралей, поблизу промислових підприємств, звалищ сміття, складів, де зберігаються пестициди. Цього не можна робити, тому що вони просякнуті токсичними речовинами, вміст яких, трапляється, перевищує всі допустимі норми в десятки разів. Багато з грибів, навіть білі і підберезники, мають так званих двійників, змінюються в процесі мутації і їх важко розпізнати. Слід запам'ятати, що серед отруйних грибів є й такі, отрута яких діє повільно, тобто симптоми отруєння проявляються через 2-3 дні. Це, зокрема, зелений мухомор або як його ще називають - бліда поганка, яка дуже схожа на печерицю і сироїжку. Дехто для того, аби з'ясувати, чи серед зібраних грибів є отруйні, кидає в каструлю, де вони варяться, цибулину, вважаючи, що вона обов'язково потемніє. Це хибна думка. Особливу небезпеку становить так звана бліда поганка - найнебезпечніший із отруйних грибів, оскільки вона містить смертельну отруту - фалоїдин, який зберігає свою токсичність навіть після термічної обробки за температури 100 градусів. Ця отрута, потрапивши до організму людини, за 2-3 години майже повністю руйнує печінку й нирки, практично не залишаючи жертві шансів на одужання. Для того, аби звести до мінімуму ризик стати жертвою "тихого полювання", вже приготовлені страви потрібно зберігати не більше 24-х годин в прохолодному місці і в емальованому посуді. Слід пам'ятати, що в будь-яких грибах дуже багато речовин, які важко засвоюються людським організмом. Тому при приготуванні їх потрібно кришити на дрібненькі шматочки, адже грибна клітковина не перетравлюється, заважаючи доступу харчових соків у шлунок. З цієї причини людям літнього віку слід відмовитись від страв, які містять багато грибів. Симптоми отруєння грибами: нудота, блювота, біль у животі, посилене потовиділення, зниження артеріального тиску, судоми, мимовільне сечовипускання, проноси, розвиток симптомів серцево-судинної недостатності.

Що потрібно робити людині, яка отруїлася грибами?

У жодному разі не займатися самолікуванням, а одразу потрібно звертатися до лікаря. Якомога скоріше, бо досить часто рахунок іде на хвилини. А в очікуванні "швидкої" треба промити шлунок водою, додавши до неї активованого вугілля. Для повного очищення варто вдатись і до клізми і, звісно, потрібно викликати лікаря, поклавши хворого до ліжка. Обов'язково слід з'ясувати, хто ще, разом із потерпілим, вживав гриби, і вжити профілактичних заходів. Побутує думка, що при споживанні грибів потрібно споживати й алкоголь, мовляв, він нейтралізує грибну отруту. Але оковита в таких випадках не допомагає, а лише ускладнює стан жертви, сприяючи всмоктуванню токсинів. А от чай і каву після ретельного промивання шлунка хворому можна давати. Не варто частувати грибами і малих дітей. У дитячому організмі відсутні ферменти, які сприяють перетравленню грибного білка.

 Як запобігти отруєнню грибами?

 –Купуйте гриби тільки у відведених для їх продажу місцях (магазинах, теплицях, спеціалізованих кіосках). Особливо слід уникати стихійних ринків. −Збирайте і купуйте гриби тільки ті, про які вам добре відомо, що вони їстівні. −He збирайте гриби, навіть умовно їстівні, у міських парках, скверах, дворах, поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках, у хімічно- та радіаційно-небезпечних зонах. Гриби накопичують отруйні речовини і стають непридатними для їжі.

−Не збирайте гриби з потовщенням біля основи ніжки - "бульбою", оточеною оболонкою.

 −Не збирайте ушкоджені гриби, зів'ялі, червиві або ослизлі.

−He збирайте пластинчасті гриби, бо отруйні гриби маскуються під них.

−He збирайте "печериці", у яких пластинки нижньої поверхні капелюшка білого кольору. У справжніх їстівних печериць пластинки швидко рожевіють, а потім темнішають.

−He куштуйте сирі гриби на смак.

−Прийшовши з лісу, вдома перевірте всі гриби, особливо ті, які збирали діти. Сумнівні викиньте. Нижню частину ніжки гриба, забруднену грунтом, теж викиньте.

−Гриби промийте, у маслюків зніміть з капелюшка слизьку плівку.

 −Гриби підлягають кулінарній обробці в день збору, інакше в них утворюється отрута.

−Обробляючи гриби, кип'ятіть їх 7-10 хв. у воді, після чого відвар злийте. Лише тоді гриби можна смажити або варити.

−Обов'язково вимочіть або відваріть умовно їстівні гриби, які використовують для соління - грузді, вовнянки та інші, які містять молочний сік, тим самим позбудетеся гірких речовин, які вражають слизову оболонку шлунка.

−У жодному разі не пригощайте грибами дітей, літніх людей, вагітних жінок. −Чимало грибів (зеленушка, синяк-дубовик тощо) містять отруйні речовини, які не розчиняються у шлунку. При взаємодії з алкоголем отрута розчиняється та викликає гостре отруєння.

- Дотримуйтесь правил консервування грибів. Неправильно приготовлені консервовані гриби можуть спричинити дуже важке захворювання - ботулізм. Гриби, які довго зберігались, обов'язково потрібно прокип'ятити упродовж 10-15 хвилин.

Нині екологічна ситуація призвела до того, що значна кількість грибів, які досі вважались їстівними, містять отруйні речовини. Будьте обережні та бережіть своє здоров'я.

 

 

 

 

 

Новоукраїнський відділ

Головного управління Держпродспоживслужби

В Кіровоградській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь