Як правильно харчуватися взимку?
Зимовий раціон має бути різноманітним, містити овочі та фрукти для отримання необхідних організму вітамінів і мінералів. Принципи дієтичного харчування взимку:
- вживати їжу невеликими дробовими порціями чотири-п'ять разів на день для підтримки достатньої кількості енергії;
- відмовитися від вживання продуктів з великим вмістом жиру, цукру та солі;
- дотримуватися достатньої калорійності харчування за рахунок вживання білкової та вуглеводної їжі;
- дотримуватися питного режиму для уникнення зневоднення організму;
- включити в раціон гарячі та рідкі страви (супи, бульйони) для зігрівання та отримання поживних речовин;
- вживати сезонні продукти (цитрусові, коренеплоди);
- обмежити вживання алкоголю, не вживати алкогольні напої на морозі, оскільки вони сприяють швидкій втраті тепла;
- включити в раціон продукти, що зміцнюють імунітет (цибуля, часник, імбир). Раціон харчування взимку має відрізнятися від осіннього чи літнього більшою калорійністю, оскільки на холоді організм витрачає більше енергії. Особливості правильного харчування взимку включають:
- споживання їжі, багатої на вітаміни А, Е, С, для захисту організму від вірусів та інфекцій;
- вживання продуктів з вітаміном D (яєць, риби, молочних продуктів);
- споживання достатньої кількості білка для підтримки енергії;
- вживання продуктів, що містять жирні кислоти, для профілактики серцево-судинних захворювань;
- відмова від монодієт, вживання різноманітних продуктів, багатих на білки, жири та вуглеводи;
- вживання продуктів, що містять клітковину (свіжих овочів і фруктів).
Не рекомендується підвищувати калорійність раціону за рахунок жирної та солодкої їжі. Необхідно вживати корисні вуглеводи (каші, бобові, цільнозерновий хліб), щоб насититися й отримати користь від харчування.
Взимку зменшується споживання свіжих овочів і фруктів, що може спричинити авітаміноз. У зимовий раціон обов'язково потрібно включити цитрусові, ягоди, зелень, щоб в організм надходила достатня кількість вітамінів. Продукти за правильного харчування взимку мають містити жири, білки, вуглеводи та антиоксиданти:
- жири. Корисні жири містяться в горіхах, авокадо, жирних сортах риби (тунці, скумбрії, лососі), оливковій олії;
- білки. Джерелом білків є молочні та м'ясні продукти, бобові, яйця;
- вуглеводи. В організм мають надходити повільні вуглеводи, які містяться в злакових (вівсянці, рисі, гречці), овочах, фруктах і ягодах;
- антиоксиданти. Допомагають боротися з окисними процесами в організмі, містяться в овочах (капусті, буряку, цибулі), фруктах (яблуках, авокадо), горіхах і насінні.
Взимку необхідно вживати продукти, багаті на залізо, для прискорення обміну речовин і запобігання анемії (недокрів'я). Рекомендується включити в раціон червоне м'ясо, бобові, яйця, печінку, шпинат. Дитяче харчування на зиму має містити достатню кількість білка (для росту організму) та клітковини (для нормалізації роботи шлунково-кишкового тракту). Також дітям необхідно вживати кисломолочні продукти (йогурти, сири), необхідні для здоров'я та росту кісток.