Глодоська сільська рада
Кіровоградська область, Новоукраїнський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

ІНФОРМАЦІЙНЕ ПОВІДОМЛЕННЯ про проведення громадського обговорення проєкту рішення "Про припинення юридичної особи - закладу дошкільної освіти № 1 "Берізка" Глодоської сільської ради Новоукраїнського району Кіровоградської області

Дата: 20.07.2023 10:05
Кількість переглядів: 478

Найменування організатора проведення громадського обговорення проєкту рішення "Про припинення юридичної особи - закладу дошкільної освіти № 1 "Берізка" Глодоської сільської ради Новоукраїнського району Кіровоградської області (дитячий садок) шляхом ліквідації" -  Глодоська сільська рада.

 

               Ініціатор громадського обговорення - відділ освіти, культури, туризму, молоді та спорту виконавчого комітету Глодоської сільської ради.

 

               Мета: реалізація права мешканців громади на вільний доступу до інформації, забезпечення гласності, відкритості та прозорості про діяльність органу місцевого самоврядування з питань функціонування закладів освіти Глодоської сільської ради, інформування громадськості про ініціативи та пропозиції Глодоської сільської ради щодо припинення юридичної особи - закладу дошкільної освіти "Берізка" № 1 Глодоської сільської ради (дитячий садок)" шляхом її ліквідації та обговорення відповідного проєкту рішення, що вноситиметься на розгляд сесії Глодоської сільської ради.

 

                Обгрунтування підготовки вищевказаного проєкту рішення наступне.

               Забезпечення рівного доступу до якісної освіти є одним із пріоритетних напрямів реалізації державної освітньої політики. Основними завданнями розвитку системи освіти Глодоської громади є охоплення навчанням і вихованням дітей, забезпечення кожній дитині рівного доступу до якісної освіти, економічних і соціальних гарантій для професійної самореалізації педагогічних працівників, розвитку матеріально - технічної бази закладів освіти. 

               Питання оптимізації залишається актуальним для галузі освіти протягом останніх років. Щорічний аналіз мережі закладів освіти змушує шукати раціональні форми функціонування та розвитку як дошкільної, так і загальної середньої освіти для задоволення освітніх потреб населення.   

               Рішення про утворення, реорганізацію, ліквідацію чи перепрофілювання (зміну типу) закладу загальної середньої освіти приймає його засновник.

               Мережа закладів освіти формується відповідно до законодавства з урахуванням соціально-економічної та демографічної ситуації, а також відповідно до культурно-освітніх та інших потреб територіальної громади.

               На території Глодоської сільської ради послуги з дошкільної освіти надають 3 заклади, а саме: у селі Глодоси - заклад дошкільної освіти № 1 "Берізка" (потужність - 36 місць), та заклад дошкільної освіти № 2 "Пролісок" (потужність - 25 місць); у селі Новомиколаївка - заклад дошкільної освіти "Веселка" (потужність - 53 місця).

               Перш за все беремо до уваги демографічну ситуацію в селах Глодоської сільської ради на даний час та демографічний прогноз на майбутнє щодо перспектив зміни контингенту дітей у садочках. Вона схожа з демографічною ситуацією, яка складається по Україні в цілому. Зокрема, на території сіл станом на 01.01.2023 року зареєстровано 88 дітей віком від 0 до 6 років, з них 27 осіб не проживають. У Глодоській зоні обслуговування фактично проживає 61 дитина віком від 0 до 6 років, з них 38 дітей - віком від 3 до 6 років.

                На території Глодоської сільської ради у 2019 році народилося 18 дітей, у 2020 році - 26, у 2021 році - 14, у 2022 році - 3 дитини, у 2023 році станом на липень народилося 6 дітей.

                З кожним роком кількість дітей, зарахованих до садочка, буде зменшуватись, а тих, хто буде відвідувати його реально буде ще менше. При низькому показникові відвідування відповідно буде і низька якість освіти цих дітей.

               У закладі дошкільної освіти № 1 "Берізка" функціонує одна різновікова група, в якій за списком станом на лютий 2023 року нараховується 5 дітей. Освітній процес у 2022-2023 роках у цьому дитячому садку здійснювався дистанційно, так як у закладі проживають внутрішньо переміщені особи.

                Не менш важливим фактором, який спонукає до формування пропозиції про ліквідацію даного закладу дошкільної освіти, — це матеріально-технічний стан приміщення дитячого садка, який потребує значних витрат коштів місцевого бюджету.

                Глодоський заклад дошкільної освіти № 1 "Берізка" (дитячий садок)  побудований ще в 1965 році та потребує значних коштів щодо реконструкції приміщень, водо- та тепломереж, поліпшення технічного стану обладнання, устаткування, створення безпечних і комфортних умов для освітнього процесу та приведення їх у відповідність з існуючими вимогами законодавства з питань пожежної безпеки та вимог Санітарного регламенту для закладів дошкільної освіти. Тільки на усунення зауважень за приписом Державної служби з надзвичайних ситуацій у Новоукраїнському районі щодо обладнання приміщень автоматичною пожежною сигналізацією та обробки дерев’яних елементів горищних приміщень вогнетривкою речовиною необхідно із сільського бюджету виділити 200 тис. грн.

Також у будівлі дитячого садка застаріла система опалення, яка не охоплює опаленням усі приміщення та коридори садочка.

Якщо аналізувати витрати бюджету на заробітну плату працівників цього закладу освіти, то слід зазначити наступне. Штат працівників закладу дошкільної освіти № 1 "Берізка" становить 7 осіб. Фонд заробітної плати становить на 2023 рік 747741,53 грн. Вартість утримання однієї дитини у закладі дошкільної освіти "Берізка" на 2023 рік становить 149548 грн.              Для порівняння, у закладі дошкільної освіти № 2 "Пролісок" Глодоської сільської ради фонд заробітної плати на 2023 рік складає 791283,16 грн. (теж при штаті 7 працівників), вартість утримання однієї дитини - 24727 грн.

              Ліквідація закладу дозволить зменшити навантаження на сільський бюджет майже на 1 млн. грн., які можна буде спрямувати на поліпшення освітнього середовища. Зокрема, за рахунок економії витрат на утримання інфраструктури освітньої галузі створиться можливість зміцнення навчально-матеріальної бази закладів освіти, модернізації та ремонтів дошкільних груп, поновлення оргтехніки та багато іншого із нагальних потреб закладів, а також реалізації проектів, що стосуються різних соціальних груп населення громади.

          Виходячи з перелічених демографічних, соціальних, економічних проблем ми бачимо єдиний вихід – ліквідація закладу дошкільної освіти № 1  "Берізка" Глодоської сільської ради (дитячий садок). Вихованці цього закладу освіти без проблем можуть навчатися у закладі дошкільної освіти № 2 "Пролісок" Глодоської сільської ради. 

            Вирішення питання можливого вивільнення працівників передбачається шляхом вжиття заходів щодо їх працевлаштування в інших закладах громади.

 

               Громадські слухання з вищевказаного питання відбудуться 21 серпня 2023 року о 10.00 год. у приміщенні Глодоської сільської ради за адресою:         с. Глодоси, вул. Центральна, 41.

 

               Поштова адреса та адреса електронної пошти, номер контактного телефону: Україна, 27110, Кіровоградська область, Новоукраїнський район, с.Глодоси, вул. Центральна, 41, Глодоська сільська рада, e-mail: osvitaglodosy@ukr.net, тел. +380680679448.

 

               Пропозиції (зауваження) учасників громадського обговорення подаються у письмовій чи усній формі, надсилаються електронною поштою із зазначенням прізвища, імені, по батькові та адреси особи, яка їх подає до початку громадських обговорень з дати опублікування повідомлення про його проведення. Анонімні пропозиції (зауваження) не реєструються.

 

               Прізвище та ім’я особи, визначеної відповідальною за проведення громадського обговорення – Коломійченко Оксана Вікторівна, начальник відділу освіти, культури, туризму, молоді та спорту виконавчого комітету Глодоської сільської ради.

 

               Запрошуємо усіх бажаючих взяти участь в обговоренні проєкту рішення "Про припинення юридичної особи - закладу дошкільної освіти № 1 "Берізка" Глодоської сільської ради Новоукраїнського району Кіровоградської області (дитячий садок) шляхом ліквідації"що вноситиметься на розгляд сесії Глодоської сільської ради за результатами проведення громадського обговорення.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь